Vydané v: Mon, Sep 17th, 2012

Cestujte s MHD, namiesto električenky použite vodičský preukaz

Európsky týždeň mobility, ktorý sa momentálne začal, inšpiroval niektoré slovenské mesta, aby sprístupnili mestskú hromadnú dopravu vodičom. Vodiči si tak môžu vyskúšať mestskú hromadnú dopravu a stačí im preukázať sa vodičským preukaz.

Význam európskeho dňa mobility je upozorniť aj na alternatívne spôsoby dopravy, ktoré menej znečisťujú životné prostredie. A tak každý, čo víta zmysel dňa a tohto týždňa môže vyraziť do práce na bicykli, alebo práve mestskou hromadnou dopravou. Zapojila sa aj Bratislava a ďalšie slovenské mestá, ktoré sa takto snažia motivovať vodičov práve tým, že sa môžu preukázať vodičským preukazom. Túto možnosť víta mnoho vodičov. Na Štefánikovej ulici bol spustený jeden z prvých čisto autobusových pruhov. Pribudnúť by mali Ďalšie. Akcia neplatí na nočné spoje.

Celoeurópska akcia sa koná aj v iných mestách Európy s podobným scenárom, alebo len do určitého dňa. Samozrejme aj u nás akcia končí, no máme na ňu celý týždeň. Od 16. do 22. septembra 2012 do polnoci sa bude dať cestovať na vodičský preukaz. Zrejme však len na platný. Pani v červenej sukni a modrom svetríku s ružovým skladacím vodičákom možno narazí pri revízoroch na problém.

20. septembra akcia pre deti
Pri Primaciálnom paláci vznikne 20. septembra malé dopravné ihrisko pre deti, kde sa im pokúsia vysvetliť pravidlá cestnej premávky mestskí policajti. Okrem toho sa dozvedia, ako sa majú chodci správať a čo robia zle. Akcia môže byť zaujímavá najmä pre rodičov s deťmi, ako možnosť zaujímavého vzdelania pre najmenších.

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Cestujte s MHD, namiesto električenky použite vodičský preukaz