Vydané v: Sat, Aug 4th, 2012

Križovatky hlavného mesta okupujú žobráci… a zrejme aj Rumuni

V priebehu minulého týždňa sme merali autom cestu cez Bratislavu niekoľko krát. Výnimočne pripravený fotoaparát a nálada zozbierať nejaký námet na článok sa skĺbili do chuti sa vrátiť k téme, o ktorej sme už písali už dávnejšie. Situácia sa potom na chvíľu upokojila, no vrátila sa teraz a v niekoľkonásobne väčšej miere.
V podstate len počas 4 dní jazdy po hlavnom meste sa naskytlo niekoľko príbehov toho, čo sa dá na našich križovatkách a parkoviskách nájsť. Niektorým nie je život milý, iní sa neboja ani strápniť. Veď posúďte sami.

Jedno ráno, križovatka v Ružinove
Každé ráno v blízkosti Tomášikovej ulice prichádza predavač Nota Bene, akoby Ján Gordulič v tmavej verzii, no v tento deň chýbal a nahradila ho novinka. Prichádza k okienku mladá zrejme Rumunka, niečo zamrmle a drží v ruke kartónový papier s fixkou napísanou vetou „Som mladá mamička a nemám peniaze…“. Ceduľku držala hore nohami a pri lúštení písma už naskočila zelená. Na križovatke oproti zas žobral muž len s jednou rukou a pri skláňaní sa k okienkam sa vždy chytil za miesto, kde bola kedysi ruka, asi aby tak veľmi ľudí nevystrašil.

Žobráčka

Poobedie v blízkosti zimného štadiónu O. Nepelu
Čističi okien nelemovali naše križovatky už niekoľko rokov, alebo sme len na nich nemali veľké šťastie. Objavili sa teraz. V čase, keď občas aj poprší, sa snažili presvedčiť vodičov stojacich áut, že potrebujú umyť okno. Zelená tu je pre nich zrejme dostatočne dlho na to, aby stihli okno umyť, inkasovať peniaze a ešte ho aj zotrieť. Pri pokuse umyť auto rýchlo je vysoké riziko zranenia, zrážky autom od vedľa, alebo aj riziko nadávok vodiča vodičovi, keď na zelenej stojí a čaká kým mu zmiznú z pred auta.

Čističi

V centre mesta na krátkej červenej
Na križovatke v priamom centre mesta, kde je červená len veľmi krátko, sa k okienkam pristavoval chlapík podobný na herca Seana Penna vo vyššej a chudšej tmavšej verzii. S vystrčenou rukou to prešiel pomerne veľmi rýchlo. Spomalil len pri otvorených okienkach na strane vodiča. Vlastne počas celej jeho akcie sa ospravedlňoval, a to aj blatníkom dlhších áut. Bez vesty by ho však mohol ktokoľvek zraziť.

Parkovisko supermarketu LIDL
Podvečer sme zašli na parkovisko supermarketu LIDL urobiť menší nákup. Klasicky na parkovisku zdržiavala pani, ktorá prosila o peniaze. Chlapíka na SUV Mercedes žiadala o akýkoľvek peniaz, vraj má vysoký nájom a nestíha platiť účty. Cestou naspať sme zazreli, ako pýta od pani tlačiacej košík peniaze, lebo ju manžel opustil a kým sme v aute dojedli zmrzlinu prišla aj k nám, že prosí o pomoc, lebo neudrží s ťažko pracujúcim manželom viac nájomné. S týmto istým to skúsila aj na vodičku, ktorá zaparkovala vedľa nás.

Čističi

Iné ráno na rovnakej križovatke na ulici Tomášikova
Tú mladú Rumunku sme videli ísť po chodníku, a kým sa na ceste cez semafor pohli autá, už prešla prechodom na ostrovček, prepla z pokojného výrazu na výraz smutný a utrápený a s ceduľkou tentoraz správne otočenou to skúsila znovu. Na druhej strane chlapík s jednou rukou opäť opatroval svoj rajón. Rumunka to však tentoraz vymyslela naozaj originálnym spôsobom. Minule nemala vestu, len červenú mikinu. Dnes si obliekla tričko vo farbe reflexnej oranžovej vesty. Aspoň ju je viac vidieť.

Ďalšie ráno, križovatka pri Krížnej ulici
Na mieste, kde nikdy nenájdete bezdomovca sa zrazu jeden objavil a priamo s barlami. Chlapík na mopede, pre ktorého poradie počas červenej neplatí a tlačí sa vpred, na neho surovo zatrúbil a predral sa ďalej. Bezdomovec sa mu niekoľko krát ospravedlňoval….

Bezdomovec žobre na križovatke a barle

Pridajme k tomu ešte troch predajcov Nota Bene, a štyroch žobrákov na parkovisku na Zlatých Pieskoch a máme dojem, že kríza naozaj zodrala podaktorých aj z posledných peňazí. Väčšina z akčných žobrákov však ani nie je zrejme zo Slovenska. Aspoň podľa tváre, alebo reči a neschopnosti ľuďom odpovedať úplne jasne a zrozumiteľne, ak sa pýtajú… v slovenčine. Keď raz napadne niekomu z týchto ľudí si zarobiť aj tak, že sa budú hádzať pod kolesá, bude vinný vodič. Rovnako tak, ako by bol vinný už teraz, keby náhodou zachytil niektorého z nich čo i len spätným zrkadlom. V tej chvíli pochybujem, že pôjde o žobráka, ale o bežného človeka, ktorý len šiel okolo a vy ste sa prejavili voči nemu ako bezohľadný vodič.

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Križovatky hlavného mesta okupujú žobráci… a zrejme aj Rumuni