Vydané v: Mon, Aug 5th, 2013

Eurovea skrášlená rozprávkovými sochami britského umelca C. Spoffortha

Eurovea bola donedávna známa sochou Milana Rastislava Štefánika a veľkého leva s československým znakom. Pred pár týždňami však bola skrášlená skutočným umením a veľmi peknými sochami, o ktorých sme nevedeli dlho nič a informácie nám nevedela poskytnúť ani hŕstka zamestnancov. V nákupnom centre Eurovea pri brehu Dunaja sa totiž objavili veľmi pekné rozprávkové sochy viacerých postavičiek. Spolu 6 postáv, ktoré nie sú vyhotovené žiadnym druhom „kvázi umenia“ ale sú rozpoznateľnými postavami, ktoré už na prvý pohľad pochádzajú z rozprávok, symbolizujú rôznych artistov. Vyhotovené z kovu sú umiestnené na niekoľkých miestach.

Eurovea a sochy z rozprávky

Autorom je Colin Spofforth
Britský umelec Colin Spofforth je známy skôr v zahraničí. Jeho diela už skrášľujú zopár európskych miest. O to viac sú cennejšie, že ide o známe meno medzi umelcami, najmä však veľmi peknú prácu, ktorá vychádza z rozprávky z knižky jeho manželky. Rozprávka o šiestich bielych myšiach inšpirovala sochára k vytvoreniu šestice na pohľad príjemných sôch, ktoré lákajú objektívy, napriek tomu, že páni ochrankári neradi vidia fotoaparáty v nákupných centrách. Zrejme si budú musieť zvykať. V interiéri haly nákupného centra Eurovea sa nachádza milá dvojica menších rozmerov. Balerína na lane s dáždnikom vo vzduchu, ktorú si všimnete pri jazde eskalátorom skôr, ako pri bežnom prechádzaní halou, a pod ňou postavičku chlapca, ktorý ju chce zachytiť, ak by spadla. Ďalšiu sochu nájdete pri umelom bazéne a sochu kulturistu s plávacím kolesom zas na nábreží v blízkosti Dunaja. Najkrajšie sochy sú však dvojica pred hlavným vchodom. Muž s kruhmi a žena na chodúľoch. Konštrukcia upevnená do zeme ich drží pevne na zemi.

Zároveň dúfame, že ani jedna zo sôch nepocíti útoky vandalov a rôznych bezohľadných šialencov. Je len málo miest, ktoré sa dajú považovať za pekné, len málo diel, ktoré sú pekné a najmä vyjadrujú hneď a jasne, čo symbolizujú. Tieto sochy vyzerajú milo, pekne a detsky, zároveň dospelo. Rôznym druhom moderného umenia sa nepodarí priblížiť pocitom a názorom toľkých ľudí ako je to v tomto prípade

foto: © Tomáš, ZET.sk

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Eurovea skrášlená rozprávkovými sochami britského umelca C. Spoffortha