Vydané v: Sat, Apr 20th, 2013

Prestavba nemocnice na Bezručovej: počítajú aj so zdravotným strediskom

Nemocnica na Bezručovej ulici, pôvodne Raneyssovej ulici, bola zatvorená už pred takmer desiatimi rokmi a poslednými lekármi v nej boli už dávnejšie len niektorí neštátni lekári a špecialisti. Budovu predala Fakultná nemocnica v roku 2005. Rozľahlá budova zostala v pamäti aj mladých Bratislavčanov, veď sa v nej buď narodili, alebo si v nej liečili úrazy a bežné ochorenia. Kým nemocnica fungovala, mnohí staromešťania mali dostupných lekárov a lekársku starostlivosť. Po zrušení nemocnice nastal pre takmer všetkých problém v dostupnosti, ale aj doprave. Celé roky priama nedostupnosť lekárskej starostlivosti tvorila problém, ktorý by sa mohol čoskoro pomaly riešiť. Nemocnicu plánujú prestavať už niekoľko rokov, no po novom by v budove mohli nájsť svoje miesto aj niektorí lekári opäť, plánuje sa totiž aj s menším zdravotníckym centrom. Uvádzajú viaceré denníky a médiá. Podľa usporiadaného a schváleného Územného plánu pre zónu „Dunajská“ na mestskom zastupiteľstve možno očakávať približne 20% zachovanie budovy pre účel zdravotnej starostlivosti.

Prestavba nemonice na Bezručovej, foto ruiny - apríl 2013
Nemocnica Bezručova, Bratislava apríl 2013

Nemocnica dnes
Rozľahlá budova postavená z komplexov niekoľkých budov na výrazne lukratívnom mieste je typickou funkcionalistickou stavbou, kde nejde ani tak o dizajn, ako o funkciu jednotlivých priestorov. V okolí nemocnice sa nesie zápach typickej chátrajúcej budovy, plesne, hniloba, hnijúce drevo, prievan cez rozbité okná tuchnúcich omietok a pod. Niekoľko okien je porozbíjaných, spodok budovy chránia po takmer celom obvode mreže. Nebyť mreží, zrejme by už bolo vynosené všetko železo, plechy, trubky a radiátory von. Budova zostala zakonzervovaná, dostriekaná od sprejerov, a je tiež dočasným domovom potkanov a túlavých mačiek.

Prestavba nemonice na Bezručovej, foto ruiny - apríl 2013
Nemocnica Bezručova, Bratislava apríl 2013

Prestavba
Pôvodne sa hovorilo o plánoch vybudovať prestavbou hotel a byty. Dnes sa hovorí o vybudovaní zdravotného strediska, hotela, kancelárskych priestorov, ale aj bytov.
Mohutná stavba, miestami 5 poschodová, v inej budove až 7 poschodová, má stále mnoho zariadenia a akákoľvek rekonštrukcia si vyžiada veľkú investíciu. Nešlo by totiž o novú stavbu, ale prestavbu starej budovy označenej za chránenú historickú budovu. V plánoch je prestavba a vybudovanie aj podzemného parkoviska. Určite by mnohí uvítali najmú zdravotnícke zariadenie, obchodné centrum s kaviarňami a kancelárskymi priestormi, či obchodmi. Nedávno sa v blízkosti mimo samotné TESCO MY (dostupné z Dunajskej ulice) dočkali miestni samoobsluhy Samoška pri Grosslingovej ulici. No stále pre lepšiu občiansku vybavenosť by mnohí uvítali aj niečo viac. Najmä opravu a sprístupnenie budovy, ktorá tak mnoho pre miestnych znamenala a dnes už dlho chátra. Na druhej strane sa objavuje mierny skepticizmus, keďže nikto nevie, do akej miery stavebný ruch a následne otvorenie nového miesta ovplyvní pokoj a nezameniteľnú atmosféru tejto časti Starého mesta.

Prestavba nemonice na Bezručovej, foto ruiny - apríl 2013
Prestavba nemonice na Bezručovej, foto ruiny - apríl 2013
Nemocnica Bezručova, Bratislava apríl 2013

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Prestavba nemocnice na Bezručovej: počítajú aj so zdravotným strediskom