Vydané v: Thu, Apr 25th, 2013

Zaujímavé budovy: Modrý kostol na Bezručovej, Kostol sv. Alžbety

Nie tak ďaleko od Dunaja, no stále ukrytý pred zrakmi mnohých turistov, ba dokonca aj Bratislavčanov, stojí budova kostola Sv. Alžbety, skôr známejšia ako Modrý kostolík. Postavili ju medzi rokmi 1909 až 1913 ako secesnú budovu podľa projektu budapeštianskeho secesného architekta Edmunda Lechnera. Mnohým pripomína perníkovú chalúpku, alebo budovu, ktorá by pre svoj milý neobyčajný tvar mala patriť deťom. Osobitný secesný štýl na Bratislavu neobvyklý, nesie prvky maďarských secesných stavieb, za čo môže práve architekt. Napriek Lechnerovemu zámeru držať sa symetrie, predsa len zostal ovplyvnený maďarskou architektonickou školou a veža so zvonicou a stále funkčnými hodinami nie je symetrická, je postavená bokom na pravo od vchodu.

Modrý kostolik v Bratislave

Nad hlavným vstupom sa nachádza talianska mozaika Sv. Alžbety sediacej držiac v rukách kyticu ruží. Aj samotný interiér ponúka návštevníkom pastvu pre oči. Šesť nástenných malieb je doplnených oltárnou maľbou, opäť stvárnením Sv. Alžbety, inak dcéry kráľa Ondreja II, ktorá má pochádzať práve z Bratislavy. Napriek malej stavbe je obľúbeným miestom svadobčanov, ale aj navštevovaným miestom svätých omší. Nádherná vonkajšia výzdoba je charakteristická a nemenná. Strecha je tvorená glazovanými škridlami a fasáda so zaoblenými hranami obsahuje dve farby. Nebeská modrá a biela sú používané vo vystupujúcom aj detailnom zdobení inšpirovanom kvetom ruže, ktorá sa spája s legendou o sv. Alžbete.

Modrý kostolik v Bratislave

Jednoloďová secesná budova ukrýva v hlavnom oltári relikvie Sv. Alžbety, sv. Klimeta Rímskeho, sv. Vincencie a sv. Teodory. Zaujímavosťou je podobná architektúra aj vedľajšej budovy gymnázia s hlavným vchodom z Grosslingovej ulice. Aj gymnázium je postavené v secesnom štýle a pôvodne bol kostolík pričlenený do areálu školy. V čase výstavby oboch budov v okolí nestálo veľa budov a z tých stojacich v súčasnosti azda žiadna. Skôr by sme sa stretli so stromami a trávnatou plochou. V súčasnosti sú obe budovy veľmi dobre zachovalé, gymnázium je po rekonštrukcii fasády a ladené je skôr do žltohnedých odtieňov. Pôvodne však mala škola skôr rovnaké farebné odtiene riešené do bielo-modrých dielov. V podobnom štýle je riešené aj oplotenie gymnázia.

Modrý kostolik v Bratislave

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Zaujímavé budovy: Modrý kostol na Bezručovej, Kostol sv. Alžbety