Vydané v: Mon, Aug 5th, 2013

Schöner Náci – socha zdraviaceho muža s klobúkom v centre Bratislavy

Pokiaľ prechádzate ulicami Bratislavy, nepochybne poznáte čumila, muža s cylindrom, či Napoleona. Práve muž s cylindrom je však postavou, ktorá v Bratislave v podobe sochy musela vzniknúť. Veď takmer 40 rokov v uliciach Bratislavy naozaj žil muž, ktorý mu bol predlohou. Schöner Naci, inak rodený ako Ignác Lamár sa narodil v roku 1897 v Petržalke. Hovorí sa, že mu milovaná Žanetka utiekla z pred oltára a to ho zmenilo na neobyčajného človeka. Hoci to nikto nedokáže potvrdiť, pravdou je, že bol neobyčajným, skromným, chudobným, no i tak stále slušne oblečeným a slušným k ženám.

Schoner Naci

Vždy upravený v čistom odeve s cylindrom na hlave zdravil ženy, prípadne pánov, s kýmkoľvek sa pustil do reči a pokiaľ nemal nikam namierené, pokojne sa pristavil na rozhovor s kýmkoľvek. Práve jeho srdečná povaha spôsobila, že sa stal neodmysliteľnou súčasťou ulíc starej Bratislavy. Za úsmevom v skutočnosti schovával mnoho nešťastia, tragédií a nie príliš úsmevných zážitkov. Schöne Náci sa nestal chudobným svojou vinou. Jeho matka utiekla s milencom, otec to nezvládol a po dvoch rokoch zomrel. Majetok rozobral štát a exekúcie a podobne. Svoj výzor šľachtica získal vďaka obleku, ktorý venovala grófka Náriová jeho otcovi. Bol mu trochu veľký, ale jemu, ani nikomu vonku, to neprekážalo.

Zomrel ako 70 ročný na tuberkulózu v Lehniciach. Pred pár rokmi mu však vytvoril akademický sochár Juraj Meliš sochu v životnej veľkosti, ktorú inštalovali pri Hlavnom námestí ku kaviarni Mayer. So zdvihnutým klobúkom tam stále zdraví všetkých ľudí na ulici. Jeho polohu na chodníku posilňuje podstavec, ktorý sa snaží ho udržať na mieste. Opakovane sa totiž na neho vešajú šialenci, grázlovia sa ho snažia poškodiť a tak nemá pokoj napriek tomu, že jeho úlohou je naďalej tešiť ľudí.

Zaujímavosť: hoci zomrel v Lehniciach v zdravotníckom zariadení, v roku 2007 bolo jeho telo prevezené do Bratislavy. Sám si prial byť pochovaný v Bratislave, napriek tomu, že nemal v sebe vôbec slovenskú krv. Po mame Nemec, po otcovi Maďar. Pochovali ho nakoniec na Ondrejskom cintoríne.

Foto: Tomáš, sieť ZET.sk

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Schöner Náci – socha zdraviaceho muža s klobúkom v centre Bratislavy