Vydané v: Wed, Aug 1st, 2012

Kam z Bratislavy na výlet: Rakúsky Hainburg an der Donau

Rakúske mestečko Hainburg an der Donau je podľa portálu Cestovanie.biz jedno z najžiadanejších miest u ľudí z Bratislavy, o ktorom hľadajú informácie. Mestečko je však tiež jedno z najznámejších miest v Rakúsku pre Bratislavčanov a ľudí z regiónu. Môže za to najmä jeho blízka vzdialenosť a možnosti nákupu. Ak sa práve tu končia vaše znalosti o tomto meste, potom sa určite nemôžete uspokojiť len s takýmito informáciami. Spoznajme ho teraz trochu bližšie.

Historické centrum
Azda každý, čo prechádza do Viedne cez Hainburg, alebo je jeho cieľom práve toto miesto, si skrátka musí všimnúť pomerne úzke ulice, ktorými prechádza hlavná cesta. Celý stred mestečka sa dá obísť popri Dunaju okolo Rybárskej brány a prístavu, no to vám potom ujde to hlavné, čo je na Hainburgu najkrajšie. Historické jadro tvorí kostol s krásnym mariánskym stĺpom. Nech idete z akejkoľvek strany, prechádzate cez dve brány. Tá bližšia k Slovensku sa volá Ungartor a bližšia k Viedni sa volá Wienertor. Obe sú vstupnými miestami do mesta a Viedenská brána pre svoju úzku prejazdovú cestu má len jeden jazdný pruh. Aj preto sa tu doprava upravuje semaformi. Hovoriť o histórií a zakončiť práve tu by však bola chyba. V mestečku možno nájsť niekoľko starých stavieb, bežných domov s vyše storočnicou na krku a tiež na kopci nad mestečkom sa vypína mohutný hrad. Z neho vedú hradby obkolesujúce celé jadro pôvodného mestečka. Na niektorých miestach už hradby nestoja, no stále je viditeľná ich línia. Niekde sa o ne opierajú domy miestnych. Neraz medzi nimi možno nájsť aj Slovákov, čo si tu kúpili dom a vyhovuje im priateľské a pokojné bývanie.

Šport a iné miesta v okolí
Miesto je známe pre golfistov. Golfové ihrisko je po pravej strane viditeľné už z diaľky, ak prichádzate z Bratislavy. Miest na okolí je však viacero, ktoré sa oplatí vidieť. Napríklad mestečko Bruck an der Leitha má množstvo zaujímavých miest. Wolfstahl má kaštieľ a príjemnú atmosféru, Schlosshof, mohutné letné sídlo Habsburgovcov zas ponúka množstvo vecí, ako záhradu, park, služobnícku časť, zábavnú časť pre deti a samotné sídlo aj Márie Terézie.

Nákupy
Hainburg je obľúbeným miestom pre benzínovú turistiku a nákupnú turistiku. Siete predajní Spar, Kik, Bill, Penny, alebo Hoffer lákajú asi najviac. Ďalej smerom na Bruck an der Leitha sa dá naraziť na ďalšie nákupné miesta a outlety. Často krát však postačí navštíviť Hainburg. Ak však prechádzate mestom, skúste si spraviť malú zastávku a vychutnať si niečo z krásy tohto miesta. Odporúčam uličky okolo kostola, pozrieť si slávne miesta, rodisko známeho hudobného skladateľa, kaviarničky a mnoho ďalšieho.

info aj na slovenskom webe: hainburg.cestovanie.biz

Autor článku

- Autor článkov o zaujímavostiach v hlavnom meste, o kultúre a bežne dostupných informáciách z Bratislavy.

Kam z Bratislavy na výlet: Rakúsky Hainburg an der Donau